
Diş dolgusu düşmesi genellikle karşılaşılan bir durumdur. Asıl önemli olan bundan sonraki süreçtir. Diş dolgunuz düşse ve herhangi bir rahatsızlık yaratmasa bile yine de hekiminizle görüşmeniz gerekecektir. Açıkta kalan dişinizin doldurulmasındaki herhangi bir gecikme ciddi diş sorunlarına yol açabilir.
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapmalısınız?
Eğer dolgunuzun dişinizden çıktığını fark ederseniz hızlı davranmalısınız. Bir dolgu düştüğünde yapmanız gereken ilk şey o bölgeyi kullanmamaktır. Böylece diş doktorunuza gitmeden önce kalan dişte başka hasarlar oluşmasını önleyebilirsiniz.
Diş hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Böylece diş dolgunuz en kısa zaman içerisinde değiştirilebilir.
Dolgunuzun Düşmesine Ne Sebep Olur?
Diş dolgunuz çoğunlukla yıllardan on yıllara kadar değişebilen uzun bir süre dayanır. Ancak diş dolgusunun düştüğü birkaç durum vardır. Bunun gerçekleşmesinin birkaç nedeni vardır ve bunlardan bazıları şunlardır:
- Dolgu çevresinde yeni çürükler oluşmuş olabilir.
- Çok sert çiğniyorsanız, zamanla dolguyu gevşetebilecek kadar büyük bir baskı yaratıyor olabilir
- Diş dolgusunun yapıldığı sırada dişe bağlanmasını sağlayan yapıştırma mekanizmalarında yetersizlik meydana gelmiş olabilir.
- Kırık veya çatlak bir diş, dolguya baskı uygulayarak dolgunun düşmesine neden olabilir.
- Diş gıcırdatma olarak da bilinen Bruksizm, dolgunun düşmesine neden olabilir.
Dişlerinize yeterince bakım yapmamak, diş hekimine düzenli olarak gitmemek dolguların düşme olasılığını artırabilir.
Dolgunun Düşme Nedenlerini Anlama
Doğru bir tedavi sürecini başlatmak için dolgunun düşme nedenlerini anlamak gerekir. Daha sonra uygulanacak işlem belirlenmelidir. Bu noktada ‘dolgum düştü nedeni nedir?’ sorusuna kapsamlı yanıt verilmelidir. Tüketilen yiyeceklerden diş fırçalama tekniğine kadar birçok nokta göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş dolgusunun altında veya kenarlarında herhangi bir çürük olmadığı sürece genelde düşme gibi bir problem yaşanmaz. Ancak tedavi sürecine uygun davranmamak, besinleri yanlış tüketmek, yeterli diş fırçalamamak gibi çeşitli sebeplerden ötürü de yerinden çıkabilir.
Dolgunuzun Düşmesi Tehlikeli Midir?
Dolgunuz dişinizden çıkarsa paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Herhangi bir acı hissetmeyebilirsiniz. Ancak bunu göz ardı etmemelisiniz. Çünkü dolgunuzun düşmesi nedeniyle dişiniz bozulmaya yatkın hale gelir. Sonuç olarak, yiyecek parçacıkları, mikroplar ve diğer kirletici maddeler açıkta kalan diş deliğine girebilir. Ayrıca diş çürüğü dişinizin derin tabakasına da sızabilir. Durum ciddileşirse dişinize kanal tedavisi gerekebilir. Bu nedenle diş dolgusunun düşmesi durumunda vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız.
Dolgunun Düşmesi Halinde Ne Kadar Bekleyebilirsiniz?
Mümkün olan en kısa süre içerisinde hekiminizle görüşmek en doğru yaklaşımdır. Diş dolgusunun düşmesi nedeniyle hafif bir ağrı hissediyorsanız bile ertelemek süreci daha da kötüleştirebilir. Ama her zaman en iyisi diş hekimine gitmenizdir. Mümkün olduğu kadar erken yapılması gerekir çünkü hasarlı dolgunun tedavi edilmeden bırakılması, dişi mikroorganizmalara maruz bırakır ve bu da daha fazla çürümeye yol açar.
Yaşadığınız tablo ağrı verici olmasa da dişlerinizi korumasız bırakmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Randevu için birkaç gün bekleyebilirsiniz ancak mümkün olan en kısa sürede diş hekimine görünmeniz önemlidir. Dolgum düştü ne yapmam gerekir?’ sorusuna daha detaylı bilgi için 0312 467 00 25 no’lu klinik numaramızdan randevu oluşturarak Dr.Dt. Sinan Akçiçek’e muayene olabilirsiniz.