Tedavi süresince kullanılan malzemelerden bir tanesi de kanal eğeleridir. Kanal eğeleri dişin kanal şeklinin orijinal halini koruyarak, doldurulabilme ve mikroorganizmalardan arındırılabileceği genişliğe kadar şekillendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Kanal eğelerinin el ile kullanılan ve bir motor yardımıyla kullanılan tipleri vardır. Her iki tip aletin de kırılma ihtimali vardır. Ancak motor yardımıyla kullanılan döner (rotary) aletlerin kırılmasıyla daha çok karşılaşılmaktadır.

Aletlerin kullanımları sırasında dişin içerisinde kırılmaları olasıdır. Kanalda kırılmış bir aletin nasıl çıkarılabileceğini düşünmektense, baştan aletin kırılmaması için özel çaba sarf etmek ilk düşünce olmalıdır.

-Alet kırılmaması için birinci faktör hekimin tecrübesidir. Hekim kullandığı kanal aletlerinin yapısı ve kullanım özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Tedavi edilen dişin kanal morfolojisi ve normalden farklı olma ihtimaline karşı yeterli donanıma sahip olmalıdır.

-Alet kırılmaması için ikinci faktör kullanılan aletin tek kullanımlık olması ve tedavi sonrasında atılmasıdır.

Ülkemizde birçok diş kliniğinde, diş hastanelerinde, fakültelerde aletlerin kullanım ömürlerine dikkat ederek uygun sterilizasyon sonrası tekrarlayan kullanımlar (tedavi giderlerini azaltmak için) gerçekleştirilebilmektedir. Bazı ülkelerde bu durum yasalarla engellenmiştir. Her hastaya özel tek kullanımlık rotary sistem kullanılması yasal olarak zorunludur.

Dr.Sinan Akçiçek, kanal tedavisi yaptığı tüm dişlerde alet kırılmasının önüne geçebilmektedir. Çünkü  her döner kanal aletini bir sefer kullanıp atmaktadır.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK