Kanal tedavili dişin renk değiştirmesi

Dişler belirli etkenlere maruz kaldıklarında renk değişikliği göstermektedirler. Bir anne adayının hamileyken kullandığı ilaçlardan tutun da bebeklik döneminde veya çocukluk döneminde kişinin kullandığı ilaçlar ve maruz kaldığı çevresel faktörler dişlerde renklenmelere sebep olmaktadır.

Bu yazımızda kanal tedavili veya kanal tedavisine ihtiyacı olan bazı dişlerin neden renklendiğinden bahsedeceğiz.

Genellikle çocukluk dönemimizde yaşadığımız bisikletten düşme, parkta salıncak çarpması, yanlışlıkla bir yere çarpma vb. durumlarda dişlerimizde travma meydana gelebilmektedir. Aileler tarafından ufak tefek çarpmalar pek önemsenmeyebilmektedir. Bu tarz travmalarda genel tablo iyiyse çoğunlukla (dişlerde gözle görülen bir kırık yoksa) diş hekimi muayenesine gidilmemektedir. Hâlbuki dişlerden bir veya birkaç tanesi etkilenebilmekte, sinir hasarı meydana gelmektedir. Bu durum hasta yetişkin olduğunda “benim bir dişim diğerlerine göre neden daha sarı renkli” diye diş hekimine gittiğinde ortaya çıkmaktadır. Darbeye bağlı olarak dişte sinir hasarı meydana gelmekte ve zamanla iltihabi doku oluşmaktadır. Kök ucunda kistik bir yapı meydana gelebilmektedir. Zamanla diş rengi değişmekte çoğunlukla daha sarı bir renge dönüşmektedir. İlgili dişe kanal tedavisi yapılıp tek dişlik bir beyazlatma uygulanıp renk normale döndürülebilmektedir.

Kanal Tedavili Dişlerin Beyazlatılması

Kanal tedavili bir dişin renginin beyazlatılması işlemine dişi hekimliğinde devital bleaching denilmektedir. Diş kanal tedavisi yapılmış bir diş zamanla renk değişikliği gösterebilir. Eskiden bu durum daha çok kullanılan malzemelerin neden olduğu bir tablo olarak karşımıza çıkmaktaydı. Günümüzde kullanılan kanal dolgu malzemeleri bu tarz boyamalara neden olmamaktadır. Ancak ekonomik olması nedeniyle hala bu tarz malzemelerin kullanıldığı kurum ve kuruluşlar da yok değildir. Kanal tedavisi bitirildiğinde kanal içerisindeki gütta percha denilen özel malzemenin dolgu yapılacak alana uzanan kısımlarının tamamen kesilmesi gerekmektedir. Dolgu yapılacak alana uzanan gütta percha dolgu altından yansıyabilir. Özellikle ön bölgedeki dişlerde çok rahatsız edici görüntülere sebep olabilmektedir.

Dişlerin üzerine yapılan dolguların tipi (amalgam mı kompozit mi oluşu), kalitesi önemlidir. Uygulayıcının tecrübesi ve malzemeye hakimiyeti bu tarz renklenmeleri çok belirlemektedir.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK