Kanal Tedavisi mi yoksa İmplant mı sorusuyla sıklıkla karşılaşılabilir. Hangi durumlarda implant veya farklı çözümler uygulandığını incelemeye çalışacağız. Tedavi sürecinde  tüm durumlarda bu iki tedavi birbirinin alternatifi olmayabilir, hatta bambaşka çözümler bile gerekebilir. En uygun tedavi yöntemini diş hekimiz sizlere sunacaktır.

Kanal Tedavisi mi yoksa İmplant mı

Kanal Tedavisi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi öncesinde karar vermeden önce kök kanal kesinlikle gerekli midir, kanal tedavisi olmadan dişim iyileşebilir mi, pulpa tamamen ölmüş mü, neden ölmüş, kanal tedavisi yapmazsam ne olur, enfeksiyon diğer dişlere mi yoksa kemiğime mi yayılır, tedavi sonucu ne kadar öngörülebilir gibi soruların cevabını araştırmanız gerekir.

Diş hekimiz gerekli tetkikleri ve görüntülemeleri yaptıktan sonra bu sorularınıza en doğru cevabı verecektir. Kanal tedavisinin başarılı olma ihtimali yüksek ise farklı bir karar vermeden önce denemeye değer bir seçim olacağı söylenebilir. Endodontide başarının en önemli kriterlerinden biri kök kanal sisteminin bakterilerden tamamen arındırılması ve kök kanalının tam olarak sızdırmaz bir şekilde özel malzemelerle doldurulmasıdır. Kanal dolgusu eksik veya taşkın yapılmamalıdır.

Kanal tedavisinde başarıyı etkileyen başka faktörler de vardır. Bunlardan bir tanesi teşhis ve tedavi planında  yapılan hatalardır. Bunu önlemek için başlangıç aşamasında radyolojik görüntüleme yapmak faydalıdır. Bazı diş yapıları anatomik olarak özel durumlara sahiptir ve mutlaka bir endodontist tarafından kanal tedavisi uygulanmalıdır. Zaten diş hekiminiz alacağı radyografta bu gibi özel durumları fark ettiğinde sizi bir kanal tedavisi uzmanına yönlendirecektir.

İmplant Hangi Durumda Önerilir?

Diş kanal tedavisine uygun değilse yada diş uygun olsa bile daha sonraki aşamada kullanılacak protez ile uyumlu olmayacaksa kanal tedavisi yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Onun yerine dişin çekilip implant yerleştirilmesi daha iyi bir çözüm olabilir. Şöyle bir örnekle konuyu açalım. Diyelim ki üst tarafları çürümüş, veya kısmen kırılmış bir diş var ve kökte de apse var. Normal şartlarda bu diş kanal tedavisi ile ağızda tutulabilir ve üst tarafının restorasyonu ile kullanılır hale getirilebilir. Ancak, eğer bu diş ağızdaki bir köprünün önemli bir ayağı olacaksa belki de üzerine yerleştirilecek olan restorasyonu taşımayacaktır. Bu durumda çekilip kemiğe iyi oturan sağlam bir implant tamir görmüş dişten çok daha faydalı olabilir. Aynı şekilde buna da kararı verecek olan yine diş hekiminizdir çünkü eğer implant yerleştirilecekse bu defa da kemik yapınızın implant yerleştirmeye uygun olması gerekecektir.

Diş hekimliğinde tek bir doğru, tek bir çözüm yoktur, alternatif tedavilerden vakaya göre en uygun olanını seçmek gerekmektedir. EOT Klinik Ankara bünyesinde alanlarında uzman diş hekimleri, dental tomografi, panoramik film, periapikal film vb. gibi görüntüleme tekniklerini kullanarak tecrübeleri sayesinde en doğru seçeneği hastalarına sunmaktadırlar.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK