Kanal tedavisi ne kadar sürer

Kanal tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap verebilmek için dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşebilir. Kanal tedavisi bir kanal tedavi uzmanı “endodontist” tarafından yapılabilir. Diş özünün (pulpa) veya diş sinirinin hastalıklarının nedenleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimidir.

Kanal tedavisi kaç gün sürer?

İki randevu gerektiren bir kanal tedavisinde, prosedürün tamamlanması 7 ila 10 gün sürer. Ancak tedavi süresi; uygulama yapılan dişteki enfeksiyonun ciddiyetine ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir:

Eğer dişteki enfeksiyon erken dönemde tespit edilmiş ise tedavi daha kolaydır. Henüz dişin kök ucu yani kemiğe doğru yayılım göstermemişse tedavi tek seansta bitirilebilmektedir.

Kanal tedavisi hangi durumda birden fazla ziyareti zorunlu kılar?

Her diş farklıdır ve her birinin anatomisi diğerlerinden farklılık arz eder. Bu durum, bazı kanal tedavilerini çok zor hale getirir. Başarılı bir operasyon için birden fazla ziyareti zorunlu kılabilir.

Kanal  Tedavisi sürecinde yapılan işlemler

Kanal tedavisindeki ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen çekmek ve çevresindeki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını tespit etmektir. Endodonti uzmanı daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Bazı durumlarda dişteki hasara bağlı olarak sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir. Daha sonra, tedavi sırasında alanı kuru ve tükürükten uzak tutmak için dişin etrafına su geçirmez  bir lastik örtü yerleştirir.

Bir sonraki adımda, enfeksiyonlu bölgeye ulaşmak için dişin içine bir giriş kavitesi açılacaktır. Bakterilerle birlikte pulpa, çürümüş sinir dokusu ve bu bölge içerisindeki doku artıkları dişten uzaklaştırılır. Temizleme işlemini tam olarak yapabilmek ve kanalı etkin bir şekilde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekir.

Kanal genişletilmesi için tırnak törpüsüne benzeyen kanal aletleri kullanılır. Bu işleme kanal eğeleme denir. Bu işlem sırasında artık sinirler alındığı için hasta hiçbir ağrı hissetmez. Hem eğeleme işlemi esnasında biriken döküntüleri hem de içeride kalan kalıntıları temizlemek için, serum fizyolojik ve özel kimyasal solusyonlar  periyodik olarak kullanılır.

Diş iyice temizlendikten sonra sızdırmaz bir şekilde doldurulmalıdır. Bazı diş hekimleri, dişi kalıcı bir şekilde doldurmadan önce bir hafta beklemeyi tercih eder. Örneğin, bir enfeksiyon varlığından şüpheleniliyorsa, diş hekiminiz enfeksiyonu gidermek için dişin içine özel bir ilaç koyabilir. Bazı diş hekimleri ise dişi temizlendiği gün kapatmayı tercih edebilir. Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır.

Dişin içi tamamen temizlendikten sonra

Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması önemlidir. Hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir. Guta percha adı verilen bir malzeme kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır. Açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür. Bu uzunluğa göre guta perchalar ayarlanır ve fazlalıklar ısı ile kesilir. Guta percha kök kanalının ana boşluğunu dolduran madde olsa da, sızıntıyı engellemek ve sabitlemek için ek karışımlar kullanılması gerekir. İşlem sonucunda açılan kavite kapatılır ve kanal tedavisi tamamlanmış olur. Dişin hasarına bağlı olarak halk arasında dolgu olarak bilinen bir restorasyon tekniği uygulanır. Dolgu ile restore edilemeyecek miktardaki madde kayıpları varlığında dişin kuron ile kaplanması gerekmektedir. Doğru restorasyon seçimi kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden biridir.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK