Kanal tedavisi yapılan dişin kırılması normalde bazı durumlarda olasıdır. Tedavisi yapılan diş belirli koşulları sağlamak şartıyla uzun süreler kullanılabilir. Diş içindeki pulpanın (damar sinir paketi) kanal tedavisi sırasında alınır. Böylece dişler dolaşımını kaybetmekte ve kuruyan bir ağaç gibi daha kırılgan hale gelmektedir.
Kırık Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı?
Kırık dişe, kanal tedavisi uygulanabilir. Fakat bu kırığın derinliğine göre değişir. Eğer kırık dişeti seviyesinin üzerinde sonlanıyor ise kadar uzanıyorsa kanal tedavisi uygulanabilir. Kırık parçanın büyüklüğüyle orantılı olarak kanal tedavisinin üzerine dolgu veya kuron (zirkonyum ya da metal destekli porselen) yapılarak tedavi bitirilir. Eğer kırık köke kadar ulaşıyorsa dişeti seviyesinden sonraki derinlik çok önemlidir. Sızdırmaz bir şekilde restore edilebilecek mesafeden daha derinde bir kırık gerçekleşmişse kanal tedavisi uygulanamaz. Sonunda diş çekilir.
Kanal tedavili dişin ömrü, herhangi bir sorunu olmayan diğer dişlere göre kıyaslandığında soru işareti oluşmaktadır. Ancak dişlerin ağızdaki mevcudiyetlerinin tek kriteri kanal tedavisi yapılıp yapılmadığı değildir. Dişlerimiz çene kemiği içerisinde kendi kökünü çevreleyen periodonsiyum denilen özel bir yapı ile desteklenmektedir. Zamanla yetersiz ağız bakımı, diş sıkma alışkanlığı, stres, yoğun alkol kullanımı, sigara tüketimi gibi faktörlerle bu yapının bozulması sonucu diş kayıpları sıklıkla meydana gelmektedir
Kanal tedavili dişin uzun ömürlü olmasını etkileyen nelerdir?
- Kanal tedavisi bu konuda uzman olan diş doktoru veya kendisini bu konuda geliştirmiş bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.
- Kanal tedavisi tamamlanmış olan dişin üzeri herhangi bir sızıntı olmayacak şekilde dolgu ile kapatılmalıdır,
- Hekiminiz tarafından gerekli görülürse mutlaka zirkonyum veya metal destekli bir porselen kuron ile kaplanmalıdır.
- Mümkün olduğunca diş sıkma alışkanlığından kurtulmak gerekmektedir. Gece plağı olarak bilinen plaklar veya masseter botoks uygulamaları ile diş sıkmanın dişler üzerindeki olumsuz etkisi azaltılmalıdır.
Diş kırılmasında nasıl bir tedavi yolu izlenmelidir?
Diş kırıklarının tedavisinde diş kırıklarında oluşan dokuya göre tedavi aşaması başlatılır. Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkarılır ve kalan dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi uygulanır. Böylece kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı ve derin olduğu durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumlarda diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Her işte olduğu gibi zaman burada da önemli bir kilit rol oynamaktadır. Kanal tedavisi yapılan dişin kırılması durumu yaşıyorsanız en kısa zamanda bir endodonti uzmanına görünmeniz daha kolay ve ekonomik çözüm şansını kaçırmamanızı sağlayabilir.