Dişlerinizden birine kaplama(kuron) mı taktırdınız? Aynı dişe kanal tedavisi yaptırmanız gerektiği mi söylendi? Bazı durumlarda kaplama dişe kanal tedavisi yaptırmanız gerektiği doğrudur. Bununla ilgili daha fazla sorunuz varsa veya bir uzmanla görüşmek istiyorsanız size yardımcı olabiliriz. Bizi arayın ve bir randevu alın.
Üzerinde Kaplama(kuron) Olan Dişe Kanal Tedavisi Yapılması Gerekirse Ne Olur?
Zaten bir kaplaması bulunan dişe kanal tedavisine ihtiyacınız varsa, diş hekiminiz dişin iç kısmına erişmek için kaplamaya müdahale edecektir. Kanal tedavisi prosedürünü tamamladıktan sonra, endodonti uzmanı dişi temizleyecek ve dezenfekte edecektir. Mevcut kaplamanın durumuna bağlı olarak, yeniden simante edilebilir veya dişin işlevini ve görünümünü geri kazandırmak için yeni bir kuron yapılabilir.
Kaplama (kuron) Üzerinden Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir kişi uygun ağız hijyenini sağlamadığında, plak ve diğer bakteriler kaplama altında birikir. Bu, kaplama altındaki dişin etkilenmesine yol açar. Çürüme yaygınlaştığında, diş yapısı enfeksiyonun pulpa odasına ulaşmasını engellemeye yeterli olmaz. Bir kuron değişimi sorunu çözmek için yeterli değildir. Dişin kanal tedavisi görmesi gerekecektir.
Bu gibi durumlarda, diş hekiminiz ya kaplama üzerinden kanal tedavisi yapmayı deneyecektir. Yada kaplamayı çıkararak kanal tedavisi yapacaktır. İlk seçenek uygulanırsa tıpkı doğal bir kuronun üzerinden içine ulaşan bir delik açılarak pulpa odasına erişilir. Tedavi devam ettirilir. Daha sonra açılan delik kalıcı bir restorasyonla kapatılır.
Bu tekniğin bazı istisnaları vardır. Bunlar şunlardır:
- Çürük, erişim ve muhtemelen çekim için kaplamanın çıkarılmasını gerektirecek kadar yaygın olduğunda.
- Tedavi sırasında kaplama hasar görürse. Büyük bir porselen parçası kırılabilir ve kopabilir, bu da kaplamanın onarılmasını imkansız hale getirir.
- Eğer, kanal tedavisi sırasında diş hekiminiz daha fazla hasar keşfederse mesala çürüğün çok büyük olması gibi.
Kaplamalı Bir Dişe Neden Kanal Tedavisi Yaptırmalıyım?
Dişlerle ilgili sorun, üzerlerine yüklediğimiz stresin veya çiğnemelerini istediğimiz şeylerin çoğuyla başa çıkmak üzere tasarlanmamış olmalarıdır. Dişinizin içindeki pulpa enfekte olduğunda kök kanal tedavisi gereklidir. Bu, çürümeden, dişte bir çatlak veya kırıktan ya da eski veya kötü yerleştirilmiş bir kaplamadanda kaynaklanabilir. Pulpanın enfeksiyonu tedavi edilmezse iltihaplanmaya ve ciddi ağrıya neden olabilir. Kök kanalı tedavisi sırasında, enfekte pulpa dişten çıkarılır, dişin içi temizlenir ve dezenfekte edilir. Daha sonra gutta-perka adı verilen bir malzeme ile doldurulur ve kapatılır . İşlemden sonra, dişin üst kısmı yeni bir kuron veya dolgu ile veya mevcut olan kuronunuzu onararak restore edilir.
Bazen, daha önceden kaplama takılmış bir dişe kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Kaplamalar genellikle çatlamış veya hasar görmüş ve onarıma ihtiyaç duyan dişleri onarmak için takılır. Dolgulardan farklıdırlar çünkü dolgular genellikle çok küçük hasar alanlarını onarmak için kullanılır. Kuronlar, hasarlı alan daha büyükse ve farklı bir çözüme ihtiyaç duyuluyorsa kullanılır. Bazen kaplama dişin içindeki pulpa sonunda enfekte olur ve kanal tedavisi gerekli hale gelir. Diş hekiminiz, kaplama takmadan önce dişi ilk muayene ettiğinde, sorunun kanal tedavisiyle daha iyi çözülüp çözülmeyeceğini kontrol etmektedir.