Diş kırılması
Dişlerde oluşan çürükler ya da çatlaklar ilerleyen süreçlerde dişin bir kısmının ya da tamamın kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle kırık bir dişle karşı kaşıya kalmamak için dişlerinizin temizliğine ve korunmasına özen göstermeniz gerekir. Ancak böyle bir durumlar karşı karşıya kaldığınızda korkmanıza gerek yoktur. Çünkü kırık dişlerinizi tedavi ettirebileceğiniz birkaç farklı Kırık Diş Tedavisi yöntemi vardır.

Diş Kırıldığı Zaman Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Dişinizde kırılma yaşadığınızda bu durumları bazen fark edebilirsiniz. Kırılma anında uygulayacağınız bazı işlemler tedavi sürecinin daha başarılı sonuçlar vermesine ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir. Diş kırılması anında şu adımları uygulayabilirsiniz.

  • Kırık diş parçasını tedavi olacağınız kliniğe ılık süt veya su içerisinde en kısa sürede ulaştırınız.
  • Kırık dişin olduğu bölgeyi ılık bir suyla temizleyiniz.
  • Herhangi bir darbe sonucunda dişinizde kırılmalar oluştuysa, şişlik ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için bölgeye buz kompres uygulayabilirsiniz.

Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dişlerinizde herhangi bir nedenden dolayı kırılma olduysa bu bölgede ya da dişlerinizin tamamında ağrılar meydana gelebilir. Bu nedenle uzman hekime muayene olabilmek için randevu almanız gerekmektir. Muayene zamanınız gelene kadar kırık diş ağrınızı hafifletmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Kırık dişiniz dayanılmaz derecede ağrıya neden oluyorsa ağrınızı hafifletebilmek için ağrı kesicilere başvurabilirsiniz.
  • Tuzlu su karışımıyla ağzını çalkalamak bir nebzede olsun ağrınızı dindirebilir.
  • Kırılan dişinizin keskin kısmını şekersiz bir sakız ile kapatabilirsiniz. Bu şekilde kırılan dişin keskin kısmı ağzınıza ve dilinize zarar veremez.
  • Tedavi olana kadar yemek yerken aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içekleri tüketmemeye çalışın. Yoksa ağrınızın şiddetlenmesine neden olabilirsiniz.
  • Yemek yerken tüketeceğiniz besinlerin yumuşak olmasına özen göstermelisiniz.
  •  

Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerde meydana gelen kırılmalarının tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına karar vermek için bazı durumlar göz önünde tutulur. Kırılan dişin boyutu, dişin konumu gibi durumlara göre diş kırıklarının hangi yöntemle tedavi edileceğine karar verilir. Kırık Diş Tedavisi yöntemleri şunlardır.

  • Estetik Dolgu, Bonding ve Kompozit Lamina
  • Kırık Diş Kaplama Tedavisi
  • Laminate Veneer Kaplama Tedavisi
  • Kanal Tedavisi

Dolgu ya da Bonding ile Kırık Diş Tedavisi

Kırık diş boyutunun küçük olması durumunda dolgu tedavisi ya da küçük bir bonding uygulamasıyla kırık diş tedavi edilebilir. Diş minesine meydana gelen küçük çaplı kırıklar ya da çatlaklar dolgu tedavisi yöntemiyle onarılabilir. Diş kırıkları ön dişlerde oluşmuşsa bu dişlerin tedavisinde Bonding yöntemiyle kırık dişler tedavi edilir.

Kırık Diş Kaplama Tedavisi

Kırık dişin boyutu büyükse veya dişin kırılmasına neden olan çürük diş yapısında ileri seviyelere ulaşmışsa, dişin belirli bir kısmı yontularak üzeri kaplanır. Bu şekilde kırık diş tedavi edilir. Kırık Diş Kaplama için kullanılacak olan kaplamalar porselen, zirkonyum, metal ve seramik materyallerinden üretilebilir.

Laminate Veneer Kaplama Tedavisi

Kırılan dişler ön tarafta yer alıyorsa bu kırıkların tedavisi için Laminate Veneer kaplama yöntemi tercih edilebilir. Doğal dişlerle aynı görünüme sahip olduğundan ve dışarıdan bakıldığında diğer dişlerden ayırt edilemediğinden ön dişlerdeki kırıklar bu yöntemle tedavi edilir.

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Diş kırılması sonucunda dişlerde bazen enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle Kırık Diş Tedavisi yöntemleriyle dişlerinizi tedavi ettirmeden önce enfeksiyonların ve bakterilerin temizlenmesi gerekmektedir. Bunun içinde kanal tedavisi yönteminin uygulanması gerekir.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti verebilmemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK