Ön Diş Kanal

Kanal tedavisi dişin hasarlanmış olan pulpa dokusunun çıkarılıp kök içerisindeki boşluğun doldurulmasını takiben üst dolgunun yapılması ile tamamlanan bir süreçtir. Ön diş kanal tedavisi söz konusu olduğunda arka bölgedeki dişlere uygulanan kanal tedavisi prosedürlerine göre ek olarak estetik öngörüler zorunlu olmaktadır.  Etrafımızda eş dost akrabalarımızda dikkat edersek bazen ön bölgede gri-siyah arası renklenmeleri olan kişilere denk geliriz. Renklenmelerin birçok nedeni olabilmektedir, ancak ön diş kanal tedavisi yapılmış dişlerde görülen renklenmenin nedeni kullanılan malzemelerin cinsi, kalitesi ve uygulayıcının özeni olabilmektedir. Özellikle önceki yıllarda kullanılan bazı malzemeler dişin içerisinde durdukça boyayıcı etki göstermekte idi. Ancak günümüzde kullanılan malzemelerde bu etki neredeyse ortadan kaldırılmıştır.

20.yılını keyifle sürdürdüğüm mesleki kariyerimin son 15 yılını kanal tedavisi üzerine yoğunlaşarak çalışan bir hekim olarak söyleyebilirim ki, en sık rastladığım ön diş kanal tedavisine bağlı renklenme nedeni tam tedavinin son aşamasında kanala yerleştirilip fazlası ısıtılarak kesilip çıkarılan “gütta-percha” dediğimiz malzemenin ısıtılması sırasında oluşan isli artıkların iyi temizlenmeden üzerine dolgu yapılmasıdır. Genellikle çok yoğun, hasta sirkülasyonunun fazla olduğu, hekimin bekleyen hastalarına da hizmet verebilmek için acele tedaviler uygulamak zorunda kaldığı kliniklerde yapılan işlemlerde böyle bir durumla karşılaşılabilmektedir.

Ön Diş Kanal Tedavisi İle Dişinizi Kaybetmeyin

Kanal tedavisi denildiğinde oluşan algı günümüzde eskiye oranla çok değişmiştir. Artık kimse dişini kaybetmek istemediği için, kanal tedavisini nasıl doğru ve düzgün yaptırabilirim arayışında. Ayrıca estetik olarak da mümkün olan en üst seviyede tedavi almak istemektedir.

Halk arasında “ön diş kanal tedavisi arka diş kanal tedavisine göre daha kolay uygulanır” gibi bir inanış olsa da işin aslı öyle değildir. Alt çene ön dişler çok dar ve ince kanal yapılarına sahiptirler ve ağzın en zor kanal tedavisi yapılabilecekler sıralamasında ilk başlardadırlar. İster ön diş kanal tedavisi olsun ister arka diş kanal tedavisi olsun hepsinde de aynı kural şöyle geçerlidir.

  • Hastaya yeterli vakit ayrılmalıdır
  • Diş özenle radyografik ve klinik olarak değerlendirilmelidir.
  • Hastanın beklentileri ve bizim sunabileceklerimiz net olarak ortaya konulmalıdır.
  • Kanal tedavisinin başarısı kullanılan malzemenin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir.
  • Malzemeyi iyi tanıyan gerekirse oluşabilecek komplikasyonlara müdahalede bulunabilecek tecrübeli bir hekim tarafından uygulanması başarı yüzdesini artırmaktadır.

Ön dişler her zaman kişilerin gözle kendi kendilerine muayene edebildikleri dişler olduğu için genellikle en ufak bir çürük durumunda erken fark edilir. Ön diş kanal tedavisine gerek kalmadan dolgu ile restore edilebilirler. Bir şansızlık sonucu travmaya uğrayıp kırılmaz ise ya da bir protetik tedavi planına bağlı ön diş kanal tedavisi gerekmez ise hastalar iyi bir ağız bakım koşuluyla belki de hayatları boyunca hiçbir zaman ön diş kanal tedavisine ihtiyaç duymayabilirler.

Ankara Ön diş Kanal tedavisi

Ön Dişte Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Ön diş kanal tedavisini çeşitli nedenlerle gerçekleştirir. Enfekte bir dişin neden olduğu ağrıyı hafifletmek, enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve dişi kurtarmak. Kanal tedavisi, iltihaplı veya enfekte pulpayı çıkarmayı, dolgu yerleştirmeyi ve dişi kapatmayı içerir. Genellikle, ağzın arkasındaki dişler enfekte olur ve kanal tedavisine ihtiyaç duyar. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi, yaralı veya enfekte bir ön dişi kurtarmanın en iyi yoludur. Aynı dişte şiddetli çürüme, travma veya çatlaklar nedeniyle ön dişte hasar meydana gelebilir.

Diş pulpası, dişin gelişimi sırasında büyümesine yardımcı olan sinirler ve kan damarları içeren yumuşak bir dokudur. Ancak diş tamamen oluştuğunda, pulpa olmadan da ağızdaki fonksiyonunu devam ettirebilir. Bu nedenle, dişi kurtarmak için kötü pulpayı çıkarmak mümkündür.

Kanal Tedavisi İçin Randevu Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Ön Diş Kök Kanal Tedavisi Gülümsemeyi Nasıl Etkiler?

Birçok kişi ön dişteki kök kanalının kozmetik yönleri konusunda endişelenir. Kök kanalı, etkilenen dişi koyu veya “lekeli” gösterebilirken, diş hekimliğindeki kozmetik gelişmeler, dişi çevreleyen dişlerle uyumlu hale getirmek için beyazlatmayı mümkün kılar. Kök kanalı tamamlandıktan sonra, görünümünü ve işlevselliğini geri kazandırmak için dişin üzerine bir diş kronu veya kaplama yerleştirilebilir. Bir krona ihtiyaç duyulmuyorsa, beyazlatma tedavileri mümkün olabilir.

Düzenli diş kontrollerinizi yaptırmak çok önemlidir. Dişleriniz için tedavi arayışına girmemenin en etkili yolu onları korumaktan geçmektedir. Yine de dişinize herhangi bir şeklide çekim kararı verilmişse bir endodontistle görüşmeden diş çekimi yaptırmayın. Doğru uygulanmış bir kanal tedavisinin iyileştirici gücü sayesinde dişleriniz uzunca süreler ağızda kalabilme şansına sahiptir. Bu da aynı zamanda mevcut konforunuzu herhangi bir implant veya protez yaptırmadan sürdürebilmek için sizin şansınızdır. Doğal dişleriniz kurtarılmaya değer.

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti verebilmemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK