Ağrımayan Dişlere Kanal Tedavisi

Ağrı vücudumuzun savunma sisteminin bir sinyalidir. Amacı kişiyi o bölgede bir sorun olduğu konusunda uyarmaktır. Dişlerimizde genellikle çürük başlangıç aşamasında ağrı olmaz. Biraz daha derine yani dişin sinir dokusu olan pulpaya yaklaşan çürük hafiften orta şiddete ağrı oluşturur. Bu sinyali dikkate alıp çürük tedavi ettirilirse yani dolgu yaptırılırsa ağrı kaybolur. Önemsenmeyip geçmesi beklenirse iki seçenek karşımıza çıkar. Birincisi çürük her durumda zaten ilerleyecek ve pulpaya ulaştığında o herkesin dayanamadığını söylediği ve gece acil diş hekimi aramak zorunda bırakan ağrıyı yaşatacaktır. İkinci senaryoda yaşanan ise genellikle ağrı eşiği yüksek ve korkudan diş hekimine gitmeyen hastalarda karşılaştığımız tablodur. Hastanın idare edebildiği ve sonra kaybolduğu ağrı tablosudur. Bu durumda uzunca süreler hiç şikayet olmamakta ve hastalar diş hekimine gitmediği için fark edilememektedir.

Genellikle rutin kontrollerde tespit edilen bu tarz derin çürüklü ve ağrımayan dişlere kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılması gerekirken yine de bu dişlerin tedavisi yaptırılmazsa bundan sonraki süreçte enfekte pulpadaki değişime uğrayan doku hücreleri dişin kök ucundan ilerleyerek kök çevresinde apikal lezyonlar veya kistik yapılar oluşturabilmektedir. Apikal bölgedeki enfekte dokular hastaların yüzünde şişliklere, abselere neden olabilir.

Ağrı vücudumuzun bize bir mesajıdır. Dikkate alınması gereken ve hassasiyetle takip edilmesi gereken çok önemli bir sinyaldir.

Ağrımayan Çürük Diş İçin Kanal Tedavisi

Ağrımayan çürük diş için kanal tedavisi gerekli olabilir. Çürük ilerledikçe dişin içindeki sinir dokusuna zarar verebilir ve ileride ağrıya neden olabilir. Diş hekimi, çürüğün boyutunu ve durumunu değerlendirerek en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Eğer çürük büyükse veya ilerleyiş göstermişse, kanal tedavisi gerekebilir. Dişin korunması için düzenli kontroller ve uygun tedavi yöntemleri önemlidir.

Kanal Tedavisi Her Dişe Uygulanabilir mi?

Dişin kök yapısı sağlıklıysa, kistik durumlar yoksa ve dişin kurtarılması mümkünse, her dişe kanal tedavisi uygulanabilir. Pulpada enfeksiyon veya kalıcı hasar varsa, kanal tedavisi gereklidir. Tedavi edilmemiş çürükler, pulpada enfeksiyona yol açabilir. Çürük, diş minesi ve dentin tabakalarında madde kaybına neden olur. Bu durum bakterilerin pulpaya ulaşarak enfeksiyon oluşturmasına yol açar.

Dişin iç kısmındaki enfeksiyonlar için antibiyotiklerin etkisi sınırlıdır. Enfeksiyon iltihaplanmaya neden olur ve bu da kan akışını engelleyerek pulpanın kendini iyileştirmesini zorlaştırır. Dişteki kırık, çatlama, travma veya derin restoratif işlemler, zamanla pulpaya zarar verebilir. Ayrıca, kuron uygulanacak dişlerin köklerinde de kanal tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda enfeksiyon olmasa da pulpa iltihaplanabilir ve bu durum iyileşebilir.

Eğer kanal tedavisi yapılmazsa, pulpada iltihaplanma, şiddetli ağrı ve enfeksiyon gelişebilir. Bu durum, apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte hasara yol açabilir. Doğal dişleri korumak her zaman en iyi tercih olmalıdır.

 

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti verebilmemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK