dis Sıkma ve Kanal tedavisi

“Bruksizm” de denilen diş sıkma alışkanlığı hayatımızın bir döneminde hemen hemen hepimizin yaşadığı bir durumdur. Bu yazımızda “diş sıkma alışkanlığının dişlerin üzerine nasıl etkileri olabilir” konusuna değineceğiz.

Diş sıkma genellikle uyku sırasında farkında olmadan yapılmaktadır. Bazen de günlük faaliyetler sırasında diş sıkma alışkanlığı görülebilmektedir. Önemli olan bireylerin bunun farkında olmalarını sağlamaktır. Diş hekimleri hastalarını muayene ettikleri sırada daha ilk bakışta dişlerdeki aşınmalardan hastanın diş sıkma alışkanlığı olduğunu çok kolay bir şekilde görebilmektedirler.


Yukarıdaki resimde uzun yıllar diş sıkma nedeniyle meydana gelmiş diş aşınmaları görülmektedir. Dişin dış tabakası olan mine dokusu aşındıkça daha sarı renkli olan iç tabaka yani dentin tabakası ortaya çıkmaktadır. Aşınmaların ileri boyutta olduğu bu resimde siyah ok ile gösterilen diş için, dentin tabakası da o kadar aşınmıştır ki koyu kahverengi görülen bölgede dişin özü olarak bilinen pulpa dokusunun yansıması görülmektedir.

Bu denli fazla miktarda aşınma sonucu dişlerde soğuk ve sıcak uyaranlara karşı hassasiyet artışı meydana gelebilmektedir. Dişin pulpa dokusu korunaksız kaldığı için dişte ağrılar başlayabilmekte ve sonuçta kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra bile bu kadar çok diş sıkma devam etmesi durumunda dişin çevre dokularında iltihabi değişiklikler meydana gelebilmektedir.

Diş sıktığının farkına varan kişilerin mutlaka bir diş hekimi ile görüşmesi gerekmektedir. İlk olarak yapılacak gece plakları diş sıkma kuvvetlerinin dişlere vereceği zararı azaltacaktır. Sonrasında kişinin hayat tarzı varsa stres unsurları hakkında detaylı görüşmelerle soruna bir çözüm aranmalıdır.

Diş Sıkma  ve Masseter Botoks Nedir?

Bu alışkanlıklarının tedavisinde “masseter botoks” (çiğneme kasının içerisine yapılan botoks) uygulamaları da sıklıkla yapılmaktadır.  Oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Diş sıkma alışkanlıkları aslında çiğneme sistemi bozukluğu olarak ta düşünülmelidir. Çiğneme sisteminin en önemli kısmı olan temporomandibuler eklem denilen çiğneme eklemi bozuklukları çok detaylı değerlendirilmelidir. Doğru tedavi için bu konuda özel eğitim almış diş hekimlerinden yönlendirme alınmalıdır.  

Diş Sıkmanın Yol Açtığı  Problemler Nelerdir?

  • Dişlerde, eklemlerde, dokularda gerilmeler ve ağrı meydana 
  • Diş aşınmalarına yol açabilmektedir.
  • Bu olay devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar; diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet,  mine kırıkları ve renklenme görülebilmektedir.
  • Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilmektedir.
  • Baş ağrısına neden olabilmektedir.
  • Yüz kaslarında ve çiğneme kaslarında büyümeye neden olur. Bu da uzun dönemde kare çene görünümüne neden olabilmektedir. Ayrıca bu kaslarda ağrı, hassasiyet, yorgunluk ve fonksiyonel sınırlanma görülmektedir.
Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK