
Kanal tedavisi gören bir diş, tedavi sonrasında daha kırılgan hale gelebilir. Bunun nedeni, dişin canlı dokusunun (pulpa) çıkarılması ve dişin daha az esnek hale gelmesidir. Ayrıca, dişin yapısı tedavi sırasında kanallara ulaşılmaya çalışılırken zayıflamış olabilir. Bu nedenle, kanal tedavisi gören dişlerin kırılma riski artar. Kanal tedavisi olmuş dişiniz kırıldı zaman hemen endodonti uzmanına görünmenizde fayda vardır.
Kanal Tedavisi Gören Diş Kırılırsa Ne Yapmalısınız?
Dişiniz kırıldı, en kısa sürede bir diş hekimine gitmelisiniz. Hekim, kırılan dişin durumunu değerlendirerek uygun tedaviyi önerecektir. Eğer hemen diş hekimine gidemiyorsanız, kırılan diş bölgesini temiz tutmaya özen gösterin. Ağrı varsa, ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak, bu sadece geçici bir çözümdür.
Diş hekimi, kırılan dişi restore etmek için farklı yöntemler önerebilir. Bu yöntemler arasında dolgu, kron (kaplama) veya fiber post destekli restorasyon (kanal içinden destek) uygulamaları olabilir. Dişin durumuna göre en uygun seçenek belirlenecektir. Eğer kırık çok ciddiyse ve diş kurtarılamayacak durumdaysa, dişin çekilmesi gerekebilir. Bu durumda, çekilen dişin yerine implant, köprü veya protez gibi seçenekler değerlendirilebilir.
Kanal Tedavisi Gören Dişin Kırılmasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Kanal tedavisi sonrası dişin üzerine bir kron (kaplama) yapılması, dişin kırılma riskini azaltacaktır. Kron, dişi dış etkenlere karşı korur ve daha sağlam hale getirir. Kanal tedavisi gören dişlerinizi sert yiyeceklerden (örneğin kabuklu yemişler gibi) koruyun ve dişlerinizi zorlayacak hareketlerden kaçının.
Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek dişlerinizin sağlığını kontrol ettirin. Kanal tedavisi gören bir dişin kırılması durumunda, panik yapmadan bir diş hekimine başvurmak en doğru adımdır. Hekiminiz, dişin durumuna göre en uygun tedavi seçeneğini sunacaktır.
Kırılan Diş İçin Tekrar Kanal Tedavisi Yapılır Mı?
Eğer kırık dişin köküne kadar ilerlemişse ve diş kurtarılamayacak durumdaysa, tekrar kanal tedavisi yapılamayabilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekebilir. Kırık sadece dişin üst kısmında (kuron kısmında) ise ve kök sağlamsa, diş restore edilebilir ve gerekirse tekrar kanal tedavisi yapılabilir. Kırılan bir diş için tekrar kanal tedavisi yapılıp yapılmayacağı, dişin durumuna bağlıdır. Bu nedenle, kırık dişiniz varsa en kısa sürede bir diş hekimine başvurmalısınız. Hekiminiz, dişin durumunu değerlendirerek en uygun tedavi seçeneğini sunacaktır.
Kırık diş etinin çok altına uzanmıyorsa gerekirse kanal tedavisi yenilenebilir ve kırık parça alındıktan sonra kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı ve derin olduğu durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Kanal tedavisi yapılmış diş kırıldığında diş çekiminin yaşanmaması için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Kanal tedavisi olmuş dişin kırılması durumu yaşıyorsanız en kısa zamanda bir endodonti uzmanına görünmeniz daha kolay ve ekonomik çözüm şansını yakalamanızı sağlayabilir.