Kanal Tedavisi Çürük

Birçok kişi tedavi edilen dişlerinin çürüme de dahil olmak üzere her türlü dış etkene karşı daha hassas hale geldiğini bilmez. Genellikle hastalar kanal tedavisi yaptırmanın dişlerinde artık çürük olmayacağı anlamına geldiğini düşünür. Kanal tedavisi, hasarlı bir dişi tedavi edip görevine devam edebilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Ancak, kanal tedavisi gördükten sonra hastalar tedavi edilen dişin uzun vadeli sağlığı konusunda doğal olarak  endişelenebilir. Birçok hasta tedaviden sonra dişin hala çürüyüp çürümeyeceğini merak eder. Evet, tedavi edilen dişlerde çürük olabilir. Kanal tedavisi ve ardından bir kuron bile dişin çürümesini engellemez.

Kanal tedavisi uygulanan dişe sinir ve kan akışı sağlanmaz, yani diş sıcak veya soğuk uyaranları  algılamaz. Bu his eksikliği, dişin tamamen sağlıklı olduğuna inanmaya yol açabilir. Bildiğiniz gibi, çürümenin belirtilerinden biri hassasiyettir ve bu hassasiyet, kök kanal tedavisi uygulanan kişilerde genellikle yoktur.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişlerde Çürük Oluşur Mu?

Doğal diş ile kanal tedavisi görmüş diş arasındaki fark, ikincisinin sinir veya kan kaynağı olmaması ve soğuk veya sıcak yiyeceklere karşı hassas olmamasıdır. Ancak kanal tedavisi diş çürümesi riskini ortadan kaldırmaz.

Diş  yapılan zirkonyum kron tedavi edilen dişi korumak için örtse bile, restorasyonun ve doğal diş yapısının birleştiği kenarlarda diş çürüğü gelişebilir. Dahası, travma veya kronlara verilen hasar dişte yeni enfeksiyonların gelişmesine neden olabilir.

Kanal tedavisi başarı oranı yüksek ve yaygın bir diş tedavisidir. Doğru olarak yapılan tedavi sonrası bakım ile, kanal tedavili diş ömür boyu ağızda kalabilir. Bu tedavide, dişin yumuşak dokusu çıkarılır. Buna pulpa denir. Bağ dokusu, kan damarları ve sinirlerden oluşur ve bunların hepsi sağlıklı bir dişin devamlılığı açısından çok önemlidir.

Kanal Tedavisine İhtiyacınız Var Mı?

Bu soruyu yanıtlamanın en iyi yolu bir diş hekiminin sizi muayene etmesidir. Kanal tedavisine gerek olup olmadığını belirlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ağrılı dişiniz, tanıyı doğrulamak için röntgen veya diğer ekipmanlar kullanılarak kapsamlı bir şekilde kontrol edilecektir.

Kanal tedavisi, yaralı, enfekte veya iltihaplı bir pulpayı tedavi etmek için yapılır. Kök kanalına ihtiyacınız olup olmadığını kendi başınıza anlamak genellikle zordur. Bazı dişlerin kök kanal sayısı birden fazladır ve bunların bir kısmı enfekte olmuş iken hala sağlıklı olan bazı kısımları da olabilmektedir.  Ölü pulpa dokularının kanal içerisinde  kalmasına izin vermek dişin yapısını ve çevre dokularını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kök kanal tedavisi yapılmalıdır. Endodontistler bu tarz durumlar için özel muayene metotları uygulayabilmekte ve sizlere doğru ve sağlıklı tedavi planı sunabilmektedirler.

Pulpa hasarı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir, bunlardan bazıları şunlardır;

  • Beyaz dolguların kuralına uygun şekilde yapılmaması nedeniyle kimyası gereği pulpanın yapısını bozması
  • Beyaz dolguların tutunmasını sağlayan bonding ajanlarının polimerizasyonlarının yetersiz olması
  • Tedavi edilmeyen diş çürüğü, dişin derinlerine nüfuz eder
  • Çatlak dişler
  • Ağıza darbe alınması veya benzeri kazalar sonucu diş yaralanması
  • Birkaç diş tedavisinden geçen belirli bir diş
  • Protez yapılması için kesilen dişler yeterli su soğutması altında çalışılmazsa pulpa aşırı ısıdan dolayı zarar görebilir

Hasarlı veya enfekte bir pulpayı fark etmek genellikle kolaydır. Genellikle diş ağrısı ve artan hassasiyet yaşarsınız. Diş etleri şişmiştir ve etkilenen bölgede biraz sıcaklık hissedebilirsiniz. Bazen de uzun yıllar boyunca hiç bir şekilde size şikayet etmenizi gerektirecek bir belirti vermez. Rutin diş hekimi kontrollerinde yakalnır. Dikkat etmeniz gereken önemli semptomlar şunlardır:

  • Dişin ön kısmında renk değişikliği
  • Yemek yerken ağrı
  • Dişe dokunulduğunda ağrı
  • Çatlamış veya kırılmış diş
  • Sallanan diş
  • Gece uykudan uyandıran bir ağrı

Kanal Tedavisi İhtiyacınız İçin Bizi Arayın

Yukarıdaki belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret ettiğinizden emin olun. Kanal tedavisi çürüğü temizlemeye ve enfekte olmuş dişi kurtarmaya yardımcı olacaktır. Bakteriler ve çürük pulpadan, sinirden ve kökten temizlenecektir. Tedavi ayrıca dişi ve çevresindeki alanı özel solüsyonlarla dezenfekte etmeyi de içerir. Son adım, kök kanal sisteminin yeniden enfekte olmasını önlenmeye yönelik sızdırmaz bir koruyucu malzeme ile kök kanal sisteminin giriş noktalarının kapatılmasıdır.

 

 

 

 

Sinan Akçiçek

Ankara kanal tedavi uzmanı olarak sizlere en iyi diş sağlık hizmeti verebilmemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanal Tedavi Uzmanı Sinan AKÇİÇEK