Diş hekimlerinin kök kanal tedavisi sırasında karşılaştıkları en yaygın sorun enstrüman kırılmasıdır. Enstrüman kırılması kanalların yetersiz biyomekanik temizlenmesine yol açar. Bu da kök kanal tedavisi görmüş dişin geleceğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kırık enstrümanı atlamak veya çıkarmak dişin yapısal bütünlüğünü korumak için uygulanabilir bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Endodontik Bir Aletin Kırılması
Endodontik bir aletin kırılması, uygun temizlik ve şekillendirmeyi olumsuz etkileyecek ve dişin uzun vadeli takibini gerektirecek istenmeyen bir olaydır.
İşlem sırasında aletlerin kırılması hem klinisyen hem de hasta için keyifsiz bir durumdur ve dişin cerrahi olmayan bir şekilde tedavi edilmesi için maksimum çaba gösterilmelidir. Kanalda bir alet kırıldığında, aslında her vakanın protokolü birbirinden farklıdır ve bu süreci yönetme konusunda hekimin tecrübesi çok önemlidir.
- Dişte mevcut bir enfeksiyon yoksa, kanal iyi yıkanmış ve aslında doluma yakın bir aşamada alet kırılmışsa genellikle hiç bir sıkıntı olmadan aletin üzerinden kanal doldurulup takip edilebilmektedir.
- Dişte bir enfeksiyon var ve kanalda alet kırılmışsa bir şekilde aletin yanından geçip kök ucuna ulaşılabilirse alet çıkarılamasa bile diş sağlıklı bir şekilde doldurulup takip edilebilmektedir.
- Kök ucunda enfeksiyon var, kanalda alet kırılmış ve de yanından geçilemiyorsa mutlaka alet kanaldan çıkarılmaya çalışılmalıdır. Çünkü enfeksiyona neden olan bakteriler hala kök içerisinde kırık aletin ilerisinde yaşayabilecek ortama sahiptirler.
- Eğer kanal aleti çıkarılamıyor ve kök ucunda enfeksiyon var ise bu defa dişin kök ucuna apikal rezeksiyon dediğimiz cerrahi olarak iltihaplı bölgenin temizlenmesini sağladığımız işlemi uygulayarak yine dişinizi ağızda tutma şansına sahip olursunuz.
Bu tarz bir kanal aleti kırılması ile karşılaşıldığında öncelikle bunun çok kötü birşey olmadığını, bir talihsizlik olduğunu düşünerek mevcut durumu bir endodontiste danışabilirsiniz. Size tedavi alternatifleri hakkında detaylı ve doğru bilgiyi aktaracaklardır.
Kırık Kanal Aletlerinin Diş Kök Kanalından Çıkarılmasının Başarısını Etkileyen Faktörler
Öncelikle kırılan aletin tipi çok önemlidir. Ne tür bir alet kırıldığını bilmek işlemi yönetme konusunda önemlidir. Kırılan aletin kökün hangi bölgesinde yer aldığı, kökün eğri mi düz mü olduğu, kök ucunda enfeksiyon olup olmaması, kırılan aletin boyu gibi bir çok etken vardır. Hekimin bu konudaki tecrübesi, uygun ekipmanının olup olmaması, dişin kök yapısının sağlamlığı gibi daha sayılabilecek çok faktör vardır.
Kanaldan kırık alet çıkarma girişimlerinin bazı riskleri vardır. Kanal içerisinden aleti çıkarmanın ilk uygulaması kanaldaki alete ulaşana kadar kök içerisini genişleterek ilerlemektir. Eğer diş kökünün iç çapı zayıf ise daha bu aşamada bile dişte delinmeler (perforasyonlar) oluşabilir. Kanaldan kırık aleti çıkarmak için kullanılan ultrasonik uçların hatalı kullanımı sonucu diş çevre dokusunda aşırı ısınmalar. Böylece periyodontal (diş çevresi ile ilgili) hasarlar oluşabilmektedir.
Kanalda kırık alet varlığında yapılacak detaylı bir muayene sonucu en doğru işlemin ne olacağı konusunda size ancak bir endodontist doğru bilgiyi verebilir. Dişinizi çektirmeden önce mutlaka bir kanal tedavisi uzmanı ile görüşün.
Doğal dişleriniz kurtarılmaya değer.